Hoe ENGIE 5 keer meer traffic op zijn blog kreeg

Op 3 jaar tijd vervijfvoudigde de traffic op de Sweet & Smart Home-blog van ENGIE waaraan NewsMaster al sinds het begin meewerkt. 30% van de online leads las minstens één blogartikel en de nieuwsbrief wist 42.000 natuurlijke abonnees te overtuigen. Toeval? Zeker niet!

“Een marketing- of communicatiecampagne op poten zetten zonder content? Onmogelijk!” Gaetano Palermo, Brand & Campaign Manager bij ENGIE Belgium, windt er geen doekjes om. De energieproducent besteedt al 5 jaar veel aandacht aan het finetunen van zijn contentstrategie. Het werd een rollercoaster, met onderzoek, discussies, mislukkingen, een leerproces en aan het einde van de rit: succes. Overdonderend veel succes zelfs: de afgelopen 2 jaar vervijfvoudigde de traffic op de blog!

Referencing van de blog: niets aan het toeval overlaten

“De Sweet & Smart Home-blog is het sluitstuk van onze contentstrategie”, zegt de Brand & Campaign Manager van ENGIE. “Wij zijn 5 jaar geleden gestart met de blog, al onze artikels komen erop terecht en hij vertegenwoordigt nu meer dan 10% van de traffic op de ENGIE-website.

Waarmee maakt deze blog het verschil? Om te beginnen met content die nuttig is voor de doelgroepen, met informatie en tips. Verder met een ongewone aanpak. Natuurlijk verwijst de content naar de producten van ENGIE, maar het onderwerp, het thema van de content komt altijd op de eerste plaats. Het product wordt vervolgens subtiel verweven met het verhaal.

Het was ook even zoeken naar de juiste toon en geschikte visuals. En uiteraard moest het natuurlijk referenceren worden geoptimaliseerd. Voor elk gepubliceerd artikel wordt zorgvuldig gezocht naar de meest relevante trefwoorden. Daar kruipt heel wat tijd in. De tekst wordt nauwgezet opgebouwd rond deze zoekwoorden, die bij Google zo belangrijk zijn voor een goede ranking. “Correct geproduceerde en gedistribueerde content bevordert sterk de klantenrelatie”, benadrukt Gaetano Palermo. “Onder andere met de hulp van NewsMaster ontwikkelde ons team een unieke knowhow inzake het produceren, distribueren en converteren van content. Er draaien bij ons steeds 4 of contentfunnels tegelijk.”

Meerdere verspreidingskanalen en formats

Ook de conversiecijfers mogen gezien worden: momenteel heeft 30% van de leads die door ENGIE online worden gegenereerd minstens 1 artikel van de blog gelezen. “Content wint aan belang in ons verkoopproces”, aldus de Brand & Campaign Manager.

De blog blijft hierin een essentiële schakel, maar hij wordt ondersteund door andere verspreidingskanalen en contentformaten dan de artikels:

> nieuwsbrief. Meer dan 42.000 mensen zijn op natuurlijke wijze abonnee geworden. Onder hen 30% prospects. Openingspercentage: 45%! Klikpercentage: 24%. Een schitterend succes en voor de energieproducent voldoende reden om de nieuwsbrief maandelijks naar 1 miljoen klanten te versturen!

> Facebook-community. Ze telt meer dan 37.000 leden. Facebook versterkt de door ENGIE geproduceerde content, vergroot de draagwijdte ervan en creëert conversiefunnels via retargetting.

> native campagnes. Twee formats krijgen voorrang: “always on” en “ads on”. Ze lopen momenteel op de belangrijkste Belgische informatiewebsites (standaard.be, hln.be, lesoir.be). Ook daar vinden de artikels die NewsMaster produceert vlot hun weg naar de doelgroepen: de gemiddelde leestijd bedraagt 3’30’’, terwijl benchmark rond 2’ schommelt.

De content wordt verder verrijkt met een aantal witboeken, video’s en quizzen.

Uiteindelijk is 53% van de traffic afkomstig van natuurlijke referencering, 17% van Facebook en 12% van native campagnes. Cijfers om vrolijk van te worden!